Tirsdag, 28.11.2023 - 14. Jamad Awwal 1445 h.

Forutsetninger for bønnen (Salah)

Forutsetninger for bønnen (Salah)

Forutsetninger for bønnen (Salah)

 • 19.04.2018
 • Trine Beate Frigstad

Disse kravene må oppfylles før man begynner å be for at bønnen skal bli tatt i mot: Bevissthet om at bønnetiden har kommet inn: Når man er sikker på at bønnetiden har kommet inn, kan man begynne å be. Se tabell for bønnetider.

Stoff i dette innlegget er samlet og oversatt av Trine Beate Frigstad

Disse kravene må oppfylles før man begynner å be for at bønnen skal bli tatt i mot:
 1. Bevissthet om at bønnetiden har kommet inn:
  Når man er sikker på at bønnetiden har kommet inn, kan man begynne å be. Se tabell for bønnetider.
   
 2. Renhet:
  Allah sier i Koranen (5:8), “ Dere som tror, når dere stiller opp til bønn, vask ansiktet og hendene opp til albuen. Tørk over hodet, og vask føttene opp til anklene.”
   
 3. Bønnestedet, kroppen og klærnes renhet:
  Disse tingene må være frie fra fysiske urenheter. Hvis man, på grunn av spesielle årsaker, ikke kan unngå urenhetene, kan man likevel be, og man behøver ikke gjenta bønnen senere.
   
 4. Dekke til ‘aurah:
  (’aurah er et konkret området i kroppen som må tildekkes). Menn må dekke området mellom navlen og knærne. Kvinner må dekke hele kroppen unntatt ansiktet, hendene og føttene. Klærne må ikke være gjennomsiktige eller trange. Det er anbefalt for menn å dekke større kroppsområdet enn nevnt. Å dekke ansiktet under bønnen er ikke tillatt verken for menn eller for kvinner.
   
 5. Vende seg mot Qiblah:
  Alle lærde er enige i at man må vende seg mot Ka’ba for hver bønn. Hvis man er så langt fra Ka’bah at man ikke ser den (slik de aller fleste muslimer) er det nok å vende seg mot retningen for Mekka.

  Allah sier i Koranen: “Hvor du enn kommer fra, så vend ditt ansikt mot den hellige moskè! (al-Baqarah 2:144)

  Det er bare to tilfeller der man ikke behøver å vende seg mot Qibla; hvis man kjører bil eller man ber i pressede situasjoner, ut fra frykt eller p.g.a. en sykdom.
Bønn under reisen:
Hvis man foretar en lengre reise og skal be, kan man forkorte bønneenhetene, og be to ra’ka i stedet for fire. Man kan også kombinere to bønner i en bønn, ved å fremskynde eller utsette den ene bønnen.