Mandag, 04.07.2022 - 05. Dhul Hijjah 1443 h.
Planlegge for ramadan

Planlegge for ramadan

 • 02.05.2018
 • Basim I.

Har du lagt merke til at hver år går ramadan fortere og fortere? Plutselig er fastemåneden her uten at vi har forberedt oss skikkelig.Har du lagt merke til at hver år går ramadan fortere og fortere? Plutselig er fastemåneden her uten at vi har forberedt oss skikkelig. Hvert år tenker jeg at “Neste år må jeg klare å gjøre noe spesielt ut av ramadan, ikke minst for barnas skyld. De har jo blitt så store allerede”. Så blir den tanken arkivert blant alle andre gode ideer som jeg tilsynelatende har god tid til å gjennomføre, og vips - så har det gått et år til - og det er ramadan igjen uten at jeg har fått gjort noe som helst.
Denne velsignede måneden er altfor verdifull til at vi kan tillate oss å bare la den komme og gå uten at vi får det beste ut av den. Det må være mer enn bare den tiden av året vi presser fasten inn mellom alle våre andre aktiviteter.

En måte å klare å få mer ut av ramadan på, insha Allah, er å planlegge god tid i forveien. Her er noen grunner for hvorfor du burde planlegge før ramadan:
 1. Sette deg i “ramadan-modus”:
  Ved å planlegge fastemåneden før ramadan begynner, forbereder du deg mentalt på den. Dette vil hjelpe deg å se at dette er en spesiell tid som skiller seg fra dine vanlige gjøremål resten av året.
   
 2. Tid til å endre vanlige rutiner:
  Ved å planlegge på forhånd har du muligheten til å tilpasse arbeids- måltids- og søvnrytmer for å gjøre plass til suhor, iftar ekstra bønner og koranlesing, etc. Det vil si at hvis du for eksempel pleier å legge deg ved midnatt kan du begynne å legge deg litt tidligere hver dag slik at du klarer å legge deg tidlig nok i ramadan til å stå opp og spise suhor eller gjøre qiyam al-Leil. Eller hvis du er student og pleier å sitte oppe til sent på kveld og lese, kan du istedet legge deg tidlig og lese om morgenen etter suhor.
   
 3. Du kan sette av tid til familien i ramadan:
  Hvordan er det med middagsrutinene hjemme hos deg? Spiser alle hver for seg ettersom de har tid, eller samles hele familien rundt bordet til middag? Er fredagskvelden tiden da alle familiemedlemmene forsvinner til hver sine aktiviteter og venner? God planlegging kan forandre ihvertfall en ramadan. Kall inn til familieråd god tid i forveien, forklar viktigheten av ramadan, betydningen det har for familien å samles til måltidene, og eventuelt gå til salat at-tarawih sammen. Så har alle familiemedlemmene god tid til å tilpasse sine egne planer. Så vil, insha Allah, ramadan ikke bare bli en velsignelse for hver enkelt i familien, men også for familien som helhet.
   
 4. Lage en meny:
  Mens ramadan som oftest betyr mer ibada for mange av brødrenes del betyr den nesten alltid mer matlaging for de fleste av søstrene. Ramadans velsignelser er for både menn og kvinner. Ved å gjøre klar en ramadan-meny for iftar og andre måltider, og planlegge når du vil invitere slektninger, venner og naboer til iftar, vil du (søster) få større mulighet til å rekke tarawih eller andre ibadaat. Og forresten, brødre, å hjelpe til i kjøkkenet og med rengjøring er en del av Profetens (fred være med ham) praksis. Kanskje dette er en god måte å tjene opp thawab (belønning) på i ramadan?
   
 5. Du kan planlegge besøk hjemme til iftar:
  Kanskje du spiste en nydelig iftar hos noen venner i fjor ramadan? I år kan du åpne dine dører! Det er velsignelse i å gi mat til en fastende person andre enn deg selv og familien din. Å planlegge på forhånd kan gi deg den luksusen det er å ringe vennene dine i god tid og invitere dem til iftar før de får så mange invitasjoner at de ikke har tid til å komme til deg. Masse thawab, insha Allah!
   
 6. Planlegge kameratkjøring:
  Har du kanskje noen andre muslimer i nabolaget, eller på din vei til moskeen, som gjerne vil komme seg til moskeen hver kveld til tarawih, men ikke har egen bil? Eller kanskje du ser at du blir nødt til å jobbe overtid i slutten av måneden så familien din vil gå glipp av tarawih de siste ti nettene av ramadan? Ved å planlegge på forhånd kan du utarbeide en daglig eller ukentlig reiserute slik at du selv kan komme deg til tarawih-bønnen i moskeen, eller ta deg tid til å besøke en venn som bor langt unna. Eller ikke minst hjelpe andre med transport til moskeen nå om høsten og vinteren. Snakk med venner og naboer før ramadan og planlegg.
   
 7. Gjøre gode gjeerninger når en får mest thawab for dem:
  Å være generøs er definitivt en dyd i islam, men å være generøs i ramadan gir deg enda større belønning. Prøv å gjøre ibadat på spesielle tider som gir mer thawab. Forbered deg på å gjøre i’tikaf, be mye om tilgivelse fra Allah i de siste ti nettene av ramadan. Planlegg å gi mer sadaqa denne mådneden. Besøk slektningene du ikke har sett på lenge. Å tenke på og planlegge disse tingene, og finne andre måter å glede Allah på i ramadan vil, insha Allah, hjelpe deg til å dra mer nytte av dem.
   
 8. Bedre tid til å handle til ‘id:
  Å planlegge på forhånd hjelper deg å huske på alle de tingene du ønsket å gjøre forrige ‘id, men aldri fikk tid til. Kanskje du ville handle gaver til familie og venner, men ble for opptatt i slutten av ramadan? I år kan du begynne nå istedetfor. Lag en liste over dem du vil gi gaver til, og tenk ut hva du vil gi dem. For å lette på det økonomiske presset kan det dessuten være lurt å handle nye ‘id-klær til barna på tilbud på andre tider av året, eller i det minste spre handlingen over et litt større tidsrom.
   
 9. Kontakt skolen i god tid:
  Hvis du har barn som er så store at de har begynt å faste, kan det hende de ville sette pris på om du som forelder tar kontakt med klasseforstander og forteller hva fasten går ut på, og hvordan ditt barns hverdag påvirkes. De færreste barn blir så sliten av fastingen at de ikke klarer å følge med i timene eller gjøre lekser, men noen lærere kan for eksempel være bekymret for om barnet får i seg nok mat og drikke, og kanskje de lurer på hvorfor vi faster i det hele tatt. Ved å gjøre dette på forhånd kan du hjelpe barnet ditt å unngå eventuelle ubehagelige situasjoner. Dette er naturligvis individuelt, men snakk uansett med barnet først.
   
 10. Dawa-aktiviteter i ramadan:
  Du kan engasjere deg i lokalt samfunnsarbeid, invitere også ikke-muslimske venner, kolleger eller naboer på middag. Det er en gylden mulighet til å fortelle dem noe om islam, og gi dem en positiv opplevelse av muslimer.