Søndag, 28.05.2023 - 08. Dhul Qi'dah 1444 h.
Forberedelsestips for Hajj-reisen

Forberedelsestips for Hajj-reisen

  • 05.01.2010
  • M. Imran Mushtaq

Enhver muslim som er istand til det økonomisk og er i god helse, må utføre Hajj. Dette er et krav og ingen valg.

Enhver muslim som er istand til det økonomisk og er i god helse, må utføre Hajj. Dette er et krav og ingen valg. Hajj er engangs erfaring for de fleste muslimer, og krever derfor forhånde forberedelser og planlegging.
Av økonomisk midler koster ikke hajj mer enn flybillett tur/retur + opphold som tilsvarere totalkostnader på ca. 14000-20000 NOK. I tillegg kommer sjekker på på ca. 3000 NOK til de som arrangerer transport og telt i Saudia. Legger man på matkostnader og gaver (i moderate mengder), vil dette utgjøre en en totalsum på ca. 25000 – 30000 NOK. Her er det viktig at dette beløpet er gjeldsfri og du har betalt alt det obligatoriske som zakat, oppholdskostnader for de man forsørger og har innfridd sin gjeld (Ser bort fra hus & bil lån som er langtidslånebeløp).
Her følger noen tips for hvordan hajj kan forberedes og planlegges:
  1. Be bønn til Allah (swt) for å kunne utføre hajj kommende år og at Allah gir deg ressurser og tid.
  2. Planlegg ferien i god tid. Hvis du har jobb eller andre plikter, må du se til at du kan få fri 2-5 uker for å utføre Hajj. Sjekk datoen for hajj i hijrikalenderen og finn ut eksakt hvilket dager som du må ha fri. Du må planlegge med å være i mekka minimum fra 3 Dhul-hijah til 14 Dhul-hijah. De fleste foretrekker også å besøke medina alt fra 1 til 8 dager. I tillegg må man regne med 2-4 reisedager. Derfor er det viktig at du planlegger hvor lenge du ønsker å være i saudia og deretter informerer arbeidsgiver eller andre nødvendige instanser, for å informere om dine planer. En reisekonsulent kan være behjelpelig med å bestille fly til respektive dager. Jo tidligere du bestiller billettene, jo bedre sjanser har du for å planlegge reisen din.
  3. Begynn å spar penger. Hajj blir en investering og man er nødt til å se seg rundt i markedet for å se hvilke reisebyrå som gir tilbud på den beste reisepakken. Det billigste enkleste og billigste alternativet er at reisepakken inkluderer fly og opphold. Her kan man snakke med andre som har vært på hajj tidligere for å vite mer om deres valg av alternativ. For de som ønsker å bo selvstendig, må arrangere eget opphold. Det kan være slitsomt å være 4-8 personer i et rom. Men husk at det er høye oppholdskostnader i Mekka. Prisene varierer fra 3000 NOK til 100.000 NOK, alt avhengig av hvor nær moskeen man ønsker å bo, kvaliteten og antall personer man kan dele rommet med. Fra kommende år, dvs hajj 1422, sies det at det blir ikke mulig med selvstendige reiser. Kravene vil være at en reiseleder skal ha ansvar for sin gruppe, hvor vedkommende arrangerer både flybillett og opphold i saudia.
  4. Retningslinjer for hajj visum, utgis vanligvis i slutten av ramadan. Derfor vær tidlig ute med å skaffe hvilke type dokumentasjon som er nødvendig. F.eks. muslim attest, mehram attest, vaksinasjons attest og bosteds attest er noen av dokumentene som må vedlegges søknaden for hajj visa. I tillegg til dette kreves tur/retur billett, passbilder og 2 stk sjekker til transport og teltarrangement. Det er viktig at passet har en gyldighet på minst ett år og at du har oppholdstillatelse i orden.
  5. Det er viktig å starte med fysisk trening god tid i forveien. Hajj er fysisk krevende. Det å utføre tawaf, dvs 40 min – 1 times gå tur i varmen, og deretter løping mellom Safa og Marwa, er noen av ritualene som krever fysisk utholdenhet. Det mest krevende blir allikevel tidsperioden 10-12 Dhul-hijjah. De europeiske teltleiret er plassert ca. 8 km unna steinkastingen. Derfor er det lurt å start 8-10 måneder i forveien med 1 times gå turer hverdag, eller annet fysisk aktivitet.
  6. Begynn tidlig med å lese hvordan hajj skal utføres. Det finnes en mengde bøker på engelsk eller andre språk om hvordan hajj skal utføres. Det viktigste er å gjøre seg kjent med hvilke hajj ritualer som er obligatorisk, nødvendig og frivillig, og hvordan de skal ut utføres. I tillegg må man lære seg ting som skal unngås og ting som er anbefalt. Det er så mange mennesker i hajj perioden, hver med sin måte å utføre hajj på, er det fort gjort å gjøre feil. Det er anbefalt å ikke diskutere og dømme andre om deres måte å gjøre hajj på. Dette bare medfører til ubehag i hjertet og må unngås på det sterkeste. Hvis man gjør det iht. sitt beste man har lært, er det til slutt Allah som aksepterer handlingen.
  7. Avtal møter med personer som har vært nylig på hajj og lær mest mulig fra dem. Dette gjelder både det teoretiske og hvordan gjøre ting i praksis. Det er slik man kan lære mest mulig om praktiske løsninger. En annen mulighet er å lese andre folk dagbøker, notater fra hajj reisen.