Sharia avgjør først og fremst om en handling er pliktmessig, forbudt eller indifferent og etter det deles alle handlinger inn i fem kategorier.
Jeg skriver en oppgave om sharia og lurte på hvilke fem kategorier dette er? Hvordan fungerer dette?
Svar
Hei. Takk for mailen.
De fem kategoriene er:
Fardh (Plikt). Som når Gud sier: "Forrett bønnen, gi det rituelle bidrag og bøy...... (K. 2:43). Man får belønning for å utføre fardh, mens det er synd å ikke utføre fardh for dem som kan det.
Haram (forbudt). Som når Gud sier: "... men gjør dere ikke skyldige i aggresjon..." (K. 2:19). Å gjøre det som er haram for dem som kan unngå det er synd. Unngår man det som er haram får man belønning fra Gud.
Mustahab (anbefalt): Som når Gud sier: "Men om noen frivillig gjør en slik god gjerning, er det bedre for ham" (K. 2:184). Her får man belønning fra Gud dersom man gjør dette. Gjør man ikke det, er det ingen synd.
Makroh (mislikt): Alt som islam har oppfordret oss til ikke å gjøre, men som forbudet allikevel ikke er så strengt. Gjør man det som er makroh, gjør man altså allikevel ikke synd, mens unngår man det, får man belønning av Gud. Eks. å spise for mye.
Mubah (tillatt): Hverken haram eller fardh. Dette omfatter det meste her i livet. Eks. å gå tur, spise brød, drikke vann eller å ligge på sofa og kose seg. Denne gruppen omfatter alt som kildene i islam ikke omfatter i noen av de nevnte fire gruppene.