Tirsdag, 07.02.2023 - 16. Rajab 1444 h.
Barneekteskap

Barneekteskap

  • 04.05.2018
  • Basim Ghozlan

Barneekteskap er et problem i flere samfunn. Noen av de som har fiendtlige holdninger til islam mener at det er islam som er problemet. De mener at Koranen, muslimenes hellige bok, legaliserer barnebruder. De henviser til Koranverset 65.4.

Hva er så dette koranverset og hva er virkeligheten når det gjelder Koranens innstilling til barneekteskap?

Koranen sier i K.  65.4:

وَاللَّائِي يَئِسْنَ مِنَ الْمَحِيضِ مِن نِّسَائِكُمْ إِنِ ارْتَبْتُمْ فَعِدَّتُهُنَّ ثَلَاثَةُ أَشْهُرٍ وَاللَّائِي لَمْ يَحِضْنَ وَأُوْلَاتُ الْأَحْمَالِ أَجَلُهُنَّ أَن يَضَعْنَ حَمْلَهُنَّ وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مِنْ أَمْرِهِ يُسْرًا

Einar Bergs oversettelse sier: «For dem av deres hustruer som har avskrevet menstruasjonen, om dere er i tvil, så er ventetiden tre måneder, og også for dem som ennå ikke har menstruert. For dem som er svangre, er deres frist fødselen. Den som frykter Gud, vil Han gjøre det lett for etter sin ordning.»

Ordet «dem som ennå ikke har menstruert» omfatter alle små jenter som ikke har kommet i puberteten og omfatter også jenter som av andre årsaker ikke har menstruert enda selv om de er blitt gifteklare.

Det er kjent sak at de fleste jenter får sin første mens i 12-13-årsalderen, men det er ingen hemmelighet at noen andre får den første mensen etter at de er blitt 17 år eller eldre.  Dette kan skyldes hormonmangel eller andre årsaker. Å få første menstruasjon for første gang ved 16 år alder er vanlig og må ikke være noe sykdom bak det.

Og når Koranen vil henvende seg til denne gruppen av damer som er blitt skilt og som ikke har fått menstruasjon enda, er det da ikke normalt at Koranen kaller dem for «dem som ennå ikke har menstruert»?

Spørsmålet er da: Hvorfor hevder disse islam fiendtlige at verset peker ene og alene på «små piker» når det er flere voksne er inkludert i denne gruppen?

Men dette er ikke alt Koranen sier om emnet. Vi kan lese i K. 4:6 ”Sett de foreldreløse på prøve, inntil de når gifteferdig alder. Om dere da finner sunn dømmekraft hos dem, så overlat dem deres eiendom …”

وَابْتَلُواْ الْيَتَامَى حَتَّىَ إِذَا بَلَغُواْ النِّكَاحَ فَإِنْ آنَسْتُم مِّنْهُمْ رُشْدًا فَادْفَعُواْ إِلَيْهِمْ أَمْوَالَهُمْ

Her slåss det fast at det finnes noe som heter giftealder og at man i denne alder kan forventes å være moden, selvstendig og har dømmekraft.

Ja, Koranen nevner ikke en konkret alder for når en person blir gifteklar. Dette overlates til oss mennesker å regulere etter sunn-fornuft prinsippet. Det stemmer at det finnes muslimer (og ikke muslimer) som setter denne alderen veldig lav, men de aller fleste normale mennesker, muslimer som ikke muslimer setter denne alderen fra 16 år og oppover. Og de som setter alderen lav, kan med god grunn kritiseres, men å hevde at dette er Koranens skyld er direkte feil.

Shaykh Mustafa Alsiba’i, en kjent muslimsk lærd fra Syria har på sin tid  lagt fram et forslag om å forby ekteskap for mindreårige jenter. Han foreslo 18 års grense og ble aldri beskyldt for å ha brutt med islams lære.