Lørdag, 04.02.2023 - 13. Rajab 1444 h.

Ja, jeg er stolt av min hijab!

Ja, jeg er stolt av min hijab!

Ja, jeg er stolt av min hijab!

  • 05.01.2010
  • Lene Amina Goubrini

Jeg er en helt vanlig norsk jente, som for noen år siden konverterte til islam. Jeg gikk ikke med hijab til å begynne med, men jeg tok det ”store steget” for litt over ett år siden etter lang tid med håp og ønske om å bli sterk nok! Mitt valg var da allmennkjent blant alle mine venner, norske og muslimske, og støtten jeg mottok var overveldende! Grunnene til at jeg ønsket dette var flere; Jeg leste først om det i en hadith, helt tilfeldig; at Asmaa kom til profeten mens hun hadde på seg tynne (gjennomsiktige) klær.

Jeg er en helt vanlig norsk jente, som for noen år siden konverterte til islam. Jeg gikk ikke med hijab til å begynne med, men jeg tok det ”store steget” for litt over ett år siden etter lang tid med håp og ønske om å bli sterk nok!
Mitt valg var da allmennkjent blant alle mine venner, norske og muslimske, og støtten jeg mottok var overveldende!

Grunnene til at jeg ønsket dette var flere; Jeg leste først om det i en hadith, helt tilfeldig; at Asmaa kom til profeten mens hun hadde på seg tynne (gjennomsiktige) klær. Profeten ville ikke se på henne og sa: Asmaa, når kvinner blir modne passer det ikke at de viser annet enn dette og dette (og pekte til ansiktet og hendene sine). Abu Daoud nr. 3580.

Så begynte jeg å lete i Koranen for å se hva det sto der om det å dekke seg til. Jeg fant flere vers i Koranen som omhandlet dette. Blant annet fant jeg i K. 33:59 følgende: ”
Du profet, si til dine hustruer og døtre og de troendes kvinner at de skal svøpe om seg kledningen. Dette er nærmest til at de gjenkjennes og ikke sjeneres. Gud er tilgivende, - nåderik

Etter å ha lest Allahs egne ord, følte jeg at dette er det eneste rette. Jeg begynte å passe bedre på hvordan jeg gikk kledd ute, brukte mindre sminke og gjorde mitt beste for å kle meg riktig og følge Allahs vilje. Jeg var ikke klar til å begynne med hijab med en gang, selv om jeg virkelig hadde et sterkt ønske om det. Jeg følte jeg måtte forberede omgivelsene litt først. Jeg hadde da en jobb som ikke lot seg kombinere med hodeplagg og jeg følte også et visst hensyn til min norske familie. De hadde hittil vært veldig åpne og hjertelige rundt hele prosessen med å bli muslim. De respekterte og aksepterte, selv det de ikke forsto, og jeg ville gi dem muligheten til å venne seg til tanken.

Mitt ønske om å ta på meg hijab ble bare mer og mer intenst. Mest av alt følte jeg at dette var det eneste rette å gjøre, og som norsk var det også kanskje ekstra viktig for meg, å skape en muslimsk identitet for meg selv.

Det å gå rundt med denne enorme følelsen av å ha lært så mye og ønske kontakt med andre muslimer, anerkjennelse og respekt, uten at noen kunne se meg som muslim var vanskelig. Jeg opplevde nesten daglig at når jeg var med muslimer og vi møtte andre troende, ble de ofte møtt med muslimsk hilsen, mens jeg fikk et vanlig ”hei”, ikke fordi jeg ikke var akseptert, men ganske enkelt fordi de umulig kunne vite at også jeg var troende…

Jeg ble sett på som ”vanlig” ikke-troende, av både muslimer og ikke-muslimer. Jeg ville så gjerne vise hvem jeg var!

Andre grunner var blant annet den enorme respekten jeg selv følte hver gang jeg så en kvinne, ung som gammel, med hijab. Jeg ble engang spurt hvorfor jeg ville gjemme meg vekk på den måten! Jeg ble nesten sjokkert, -gjemme meg vekk?? Jeg står jo opp og viser hvem jeg er!?

Alle kan nå se hva jeg står for, hva jeg tror på, min moral og min identitet! Min hijab er nemlig min identitet, det er den som viser hvem jeg er, jeg gjemmer meg ikke, -jeg viser hvem jeg er!

Jeg føler jeg er en del av den muslimske verden, og jeg er ikke redd for å vise det! Jeg går ute med hevet hode, og jeg har ikke fått annet en ros og oppmuntring siden jeg tok det endelige valget.

Jeg føler meg beæret over å få lov til å bære hijab. Jeg var en gang ikke-troende og veien ble vist meg. Alt Allah ber om i gjengjeld er at jeg ber og følger hans ord som best jeg kan. Han har åpnet så mange dører for meg, det er nesten ikke til å tro…

En ting jeg var litt bekymret for, var jobbmulighetene i fremtiden. Dette er ikke lenger en bekymring, men en utfordring å se frem til! Går man inn på et jobbintervju med hevet hode, kommer man som regel ut derfra også med hevet hode. Alt går på om man er stolt av seg selv eller ikke.

Her i Norge er andelen av jobbsøkende kvinner med hijab så økende, at arbeidsgivere ikke lenger har noe valg. Har du rett innstilling, gode attester og vitnemål får du jobb, bare du kan bevise at du er den rette for jobben.

Utdannelse her i Norge er heller ikke noe problem, her får vi alt i hendene, bare vi jobber litt for de gode resultatene!

Det er en grunn til at vi skal gå med hijab. Det er for vår egen skyld, og bare derfor. Det er ikke for at vi skal skjule oss, som så mange kanskje tror. Det er for at Allah (sw) visste denne tiden ville komme. Han visste tiden da respekt og ære ikke lenger er et selvsagt begrep ville komme. (Se f. eks. K 33:59 over.)

I dag ser vi mer og mer nedverdigende holdninger til kvinner, overgrep og trakassering er noe vi leser om til daglig i aviser og ukeblader. Mange kvinner i dag har ikke respekt for egen kropp. Dagens kvinneideal spiller på kropp og sex, og det er ikke alltid like lett å vite hvor grensene går. Et flertall kvinner føler seg presset til å være noe de ikke er, fordi de tror det er slik det skal være. Mange menn ser ned på kvinner og de behandler dem ofte som kjøttstykker, enten fysisk eller psykisk.

Allah har gitt oss, muslimske kvinner, muligheten til å bevare vår verdighet og respekt.

Klesskoden er til vårt eget beste. Den beskytter oss bla. mot sex-trakassering, lav moral, hjelper oss å bevare selvrespekten og å huske Allahs ord hver gang vi bruker den.

Vi kan gå med hevet hode, vi er stolte kvinner i Allahs tjeneste! Din mann ser sin kone som et forbilde, en motivasjon til å gjøre gode ting og kanskje praktisere mer. Dine barn ser opp til deg og ser du er en sterk og stolt kvinne som følger Allahs ord og vilje, det gir dem lyst og styrke til å bli gode muslimer!

Hijab hjelper oss å bevare vår ære, vise vår moralske standard og vise at vi er sterke, stolte, troende kvinner med selvrespekten i behold! Vår identitet og styrke!

Ja, Jeg er stolt av min hijab!