Lørdag, 04.02.2023 - 13. Rajab 1444 h.

Hva sier muslimer om 1. aprilsnarr?

Hva sier muslimer om 1. aprilsnarr?

Hva sier muslimer om 1. aprilsnarr?

  • 03.01.2010
  • Basim Ghozlan

I år publiserte islam.no første 1.

I år publiserte islam.no første 1. aprilsnarr på sin første side. Til tross for at vi hadde regnet med en del klager fra muslimer som ikke ser noe hensikt med at en seriøs side som islam.no blir med på den store ”løgn-dugnaden”, har vi, til vår overraskelse, ikke hørt en eneste oppgitt stemme, eller forvirret klage (jo, med unntak av en e-post som sa ”skam dere!”). Vi vil allikevel ta dette temaet opp og se nærmere på hva islam sier om slik spøk.
Løgn er forbudt hele året
Det første aspektet som man bør understreke er at ”løgn”, uansett om det er ment som seriøst, eller som spøk er forbudt i islam. Dette gjelder både 1. april og resten av året. Gud gir altså ikke noe unntak fra å være sannferdig verken i april eller i andre måneder. Med løgn mener vi at man bevisst får andre til å tro noe annet enn det som er sant.

Men ”åpenbar løgn” er ingen løgn, og er dermed ikke forbudt. Som når man forteller eventyr og sier: ”katten sa ...” eller ”kaninen lo” osv. Det samme gjelder sterke overdrivelser, som å si ”jeg drakk 100 liter”.

Spøk er tillatt
En uskyldig spøk er ikke bare tillatt men man kan faktisk si at det er anbefalt. Profeten (saaw) selv pleide å spøke med alle rundt seg. Han spøkte med sin familie, sine venner og til og med, med fremmede mennesker. Dette er til tross for at han samtidig var seriøs person og tok seg av muslimers bekymringer. Av de kjente spøkene som ble rapportert om han (saaw) var da en gammel dame spurte om Paradiset. Han sa ”Gamle damer blir aldri sluppet inn i paradiset”. Damen ble trist og lei seg. Profeten lot imidlertid ikke henne sørge lenge og sa til henne: ”Ja, alle som skal inn i paradiset blir gjenskapt i sin beste alder”, så de kommer i Paradiset som unge og ikke som gamle. Damen ble både lettet og glad.

Ironi er også tillatt
Med ironi menes det som regel å si noe, mens man mener det motsatte. Denne metoden er godt kjent hos de fleste og brukes for å forsterke en mening man ønsker å formidle. Også i Koranen finner man en del ironi.

Bakgrunn for 1. aprilsnarr
Det finnes forskjellige vandrehistorier om bakgrunnen for 1. aprilsnarr. Noen av dem går ut på at denne dagen ble feiret av muslimens fiender for å minnes en stor seier de hadde vunnet ovenfor muslimene. Personlig har jeg ikke funnet noe troverdige kilder som kan bekrefte dette og anser slike myter som ikke noe annet enn nettopp vandrehistorier.

Hva kan vi si om 1. aprilsnarr
Jeg vil oppsummere hvordan jeg mener vi bør forholde oss til 1. aprilsnarr:
  1. Å bruke løgn for å lure andre er forbudt, både denne dagen og resten av året. Løgn her omfatter små og store ting, som å si ”Rema 1000 deler gratis godteri”, eller ”Strømmen skal gå av i hele byen”.
  2. Å latterliggjøre uskyldige mennesker er ikke lov heller. Det gjelder både 1. april og resten av året. Som hvis man bruker andres utseende for å gjøre narr av dem, eller hvis man, bevisst sårer andre med noe de ikke selv står for.
  3. Vi kan godt bruke åpenbar spøk og ironi, så lenge budskapet er ærlig. Humor som ikke går over grenser er bare sundt og nyttig, det er ingenting som sier at muslimer bør unngå det. Men husk samtidig: i den morsomste spøk kan du finne det største alvor.
Vi håper at Carl I. Hagen var med på denne spøken, men vil uansett benytte anledningen til å minne om at Hagen, Siv Jensen og andre partifeller er hjertelig velkomne for å få mer informasjon om islam.