Tirsdag, 28.11.2023 - 14. Jamad Awwal 1445 h.

Nytt hijri år starter 21.02.2004

Nytt hijri år starter 21.02.2004

Nytt hijri år starter 21.02.2004

  • 03.01.2010
  • Basim Ghozlan

I følge Hilalkomiteen i Islamsk Råd Norge vil 1. muharram 1425 være på lørdag 21.

I følge Hilalkomiteen i Islamsk Råd Norge vil 1. muharram 1425 være på lørdag 21.02.2004.

I denne forbindelsen ønsker islam.no alle muslimer i Norge (og alle andre som feirer denne hendelsen) et godt nytt hijri-år. Vi håper at det nye året bringer med seg alt godt.
Litt om den islamske kalenderen
I Islam brukes både solrotasjon (eller med andre ord jordas rotasjon rundt seg selv) og månerotasjon rundt jorda til å bestemme begynnelsen og slutten av enkelte religiøse begivenheter. Den daglige bønnen bestemmes av soloppgang, solnedgang osv. Fasten bestemmes av begge deler. Begynnelsen av fastemåneden ramadan bestemmes etter månebevegelsen mens fasten selv begynner ved morgengry og fortsetter til solnedgang hver dag i denne måneden.

Muslimene har gjennom tidene brukt en annen beregning enn den vi er vant til i dag. Denne beregningen startet ved profetens flytting til Medina (ca. 622). Et år i denne beregningen er 12 måneder. Hver måned er 29 eller 30 dager (avhengig av når månen fullfører en hel runde rundt jorda). Et slikt år er derfor 12, 13 dager kortere enn det vanlige året. Dette medfører at flere islamske begivenheter som fastemåneden (ramadan), høytidene (Id) og pilegrimsreise (hajj) flytter seg 12, 13 dager fremover hvert år. De roterer en hel runde hver 33. år. På denne måten blir det mer rettferdig for mennesker over de to sidene av kloden med hensyn til sommer- og vintertid. Ellers ville den ene delen alltid hatt ramadan om sommeren mens den andre delen ville alltid hatt den om vinteren.

Uenigheter mellom muslimer i enkelte feiringer skyldes forskjellige syn på når en nymåne kan observeres.

Hilalkomiteen i Islamsk Råd Norge prøver å koordinere dette og satser på å få alle muslimer i Norge til å benytte en felles kalender. Hittil er det mange moskeer som er blitt med mens flere kommer sannsynligvis til å følge etter.

Mer om dette temaet finnes på denne siden (engelsk): moonsighting.com
Aktuelle lenker:
Begivenheter fremover i år
Hijrikalender