Nye bønnetider fra IRN

2. mars 2015 - 09:04 - Basim Ghozlan
IRN har utgitt nye standardiserte bønnetider for Oslo-området. Tidene baserer seg på en kjent og tradisjonell metode. Sammenliknet med de tidene vi har hatt på islam.no vil man finne de største forskjellene i tidene for isha og fajr. Etter systemet som er blitt brukt til nå på islam.no er tiden for isha og fajr basert på 90-minuttersregelen, som innebærer at man legger til 90 minutter etter solnedgang for isha, og trekker 90 minutter fra soloppgang for å finne fajr. I de nye tabellene beregnes disse to tidene derimot ved å dele natten (beregnet fra solnedgang til soloppgang) i syv like deler, og legge en syvendedel til solnedgang for isha og trekke en syvendedel fra soloppgang for fajr.

Endringen gjør at forskjellen mellom maghrib og isha og mellom fajr og soloppgang vil minske om sommeren til ca. 45 minutter, men øke om vinteren til ca. to og en halv timer.

Tidene for soloppgang, dhuhr og maghrib skal være like i de gamle og de nye tabellene, med forbehold om noen få minutter som kan ha blitt lagt for sikkerhets skyld.

Når det gjelder asr, har islam.no tatt utgangspunkt i tiden midt mellom dhuhr og maghrib. De nye tidene vises i tre kolonner for å tilfredsstille de ulike lovskolene. Den ene er når skyggen til en gjenstand er like lang som gjenstanden selv (pluss skyggen i dhuhrtiden, selvsagt). Den andre, som brukes av hanafi-skolen, kalles 2X og setter til tiden når skyggen blir dobbelt så lang som selve gjenstanden (pluss skyggen ved dhuhr tiden). Den tredje er en kombinasjon mellom disse to og den gamle metoden. Den beregnes slik:
* Midtpunktet når midtpunktet ligger mellom 1X og 2X
* 1x når midtpunktet er < 1X
* 2X når midtpunktet > 2X

Islam.no skal legge de nye tabellene ut på siden, samtidig som vi beholder de gamle tidene en periode til slik at de som fortsatt vil bruke de gamle, skal ha tilgang til dem.

Du finner de nye bønnetidene (IRN): http://www.irn.no/bonnetider/prayertimes/default