Torsdag, 07.12.2023 - 23. Jamad Awwal 1445 h.
Eksamen og faste

Eksamen og faste

  • 18.05.2018
  • Basim Ghozlan

Ramadan kommer i år i mai og juni. For dem som faster innebærer det lange dager med faste opptil 20 timer i døgnet. Ikke bare det, dette er også eksamenstid for tusener av studenter og elever. Hva bør så muslimske studenter og elever gjøre med fasten? Utfordringen for studentene er at eksamen er viktig for deres framtid, og kan selvfølgellig ikke utsettes til etter ramadan.

bekostning av eksamensforberedelser og nødvendige konsentrasjonsevne og utholdenhet på eksamensdagen. For andre vil fasten svekke konsentrasjonsevnen og muligheten for å få gode resultater.

De som klarer seg fint uten å bryte fasten må selvsagt faste normalt. Men normen om å faste åpner for unntak.

For de studentene som av erfaring vet at deres konsentrasjonsevne og utholdenhet svekkes av å faste, kan bryte den de dagene de trenger for å gjennomføre eksamen sin. De må da ha intensjon om å ta igjen disse dagene på et senere tidspunkt.

Men hvem har rett til å vurdere evnen din til å faste, og å avgjøre om du skal faste eller ikke faste under eksamensperioden? Det er selvfølgelig du og bare du som kan vurdere. Ingen lærd, ingen rektor i skolen og ingen foreldre kan avgjøre dette for deg. Det er du selv som ta avgjørelse om å faste eller ikke. Ansvaret ditt er ovenfor Gud på Dommens dag. Andre personer kan gi deg råd og tips, men avgjørelsen er din. Du tar avgjørelsen og du tar ansvaret.

Fatwaer om dette har kommet fra både Det Europeiske Fatwarådet og flere lærde som bor i Europa (som Dr. Khalid Hanafi: https://www.facebook.com/dr.hanafy )

Islam.no ønsker dere alle en velsignet og fredelig ramadan.