Tirsdag, 10.12.2019 - 13. Rabi' Thani 1441 h.

Om Islam

SPØRSMÅL OG SVAR

Gelatin

Spørsmål

salam... jeg er en gutt som ofte spiser smågodt og annet godteri.. men jeg har hørt at det inneholder gelatin som kommer fra kjøtt og bein til dyr (ikke halal slaktet).. betyr det at jeg ikke kan spise godteri med gelatin i... er det noe som heter kunstig gelatin. håper på et svar så fort som mulig, takk wasalam...

Svar

Assalaamu aleikum bror, Takk for spørsmålet. Det varmer hjertet å vite at muslimsk ungdom ønsker å følge islams vei, og tar seg tid til å lære mer om religionen. I smågodt og andre lignende produkter brukes både animalsk gelatin, marin gelatin (av fisk) , og vegetabilske stivelsesstoffer. Som regel er det ikke oppgitt akkurat hva gelatinen er laget av. Dessuten forandrer innholdet i produktene seg stadig etter hvilke råvarer som er billigst for produsentene å bruke. Så du skjønner sikkert at det vil være veldig krevende og vanskelig å vite sikkert hva alle slags drops og gelekrokodiller inneholder til enhver tid :-) Derfor vil jeg si at hvis ikke du vet sikkert at godteriet inneholder noe haram kan du tillate deg å spise det. Men husk også på at Allah (SWT) har skapt kroppen vår, og det er vårt ansvar å passe godt på den. For mye smågodt er ikke bra for oss ;-) Hvis du spiser sunt med den intensjon å ta vare på det Allah har gitt deg, og være sterk og frisk og et godt eksempel for andre, kan du faktisk få belønning fra Allah (SWT) til og med hver gang du spiser. Da kan du tjene deg opp mye hasanat til ditt neste liv, insha Allah! (Selvfølgelig i tillegg til å være snill og god, og be og faste osv.) Men selv de mest nødvendige handlinger kan bli som tilbedelse med taqwa (gudsbevissthet) og riktig intensjon. Håper dette hjelper deg. Du er velkommen tilbake med flere spørsmål. Og Allah vet best. Wa salaam, Vibeke Assalaamu aleikum, Jeg vil legge til noe informasjon til dette svaret. De lærde er delt i synet på om gelatin av animalsk opprinnelse (også svin) i det hele tatt er haram. Den ene meningen går ut på at det kommer an på dyret. Hvis det er snakk om et dyr som er haram å spise, som svin, er også produktene av det haram. Hvis gelatinen er laget av et tillatt dy, f.eks. ku, sau etc, er den halal. Hvis dyret er slaktet av en muslim, en av Bokens folk, eller slakteren er ukjent, er dyret halal. Men hvis slaktemetoden allikevel er haram, f.eks. kvelning eller elektrisk sjokk, er også dyret og produktene av det haram (når det gjelder spising, så klart). Kilde: Fatwa av Sheikh `Abdus-Sattar F. Sa`eed, Professor i tolkning av Koranen ved Al-Azhar Univ. (publisert på islamonline.net) Den andre meningen er at gelatin er halal uansett, fordi den animalske opprinnelsen forandres radikalt i løpet av en kjemisk prosess til en ny og ren form. Det samme gjelder hvis alkohol forandres og blir til eddik. Da forblir den ikke haram, men er forandret til en helt ny ingrediens som krever en ny avgjørelse. Kilde: Fatwa fra European Council for Fatwa and Research Begge disse synene er bygget på gode og sikre kilder. Derfor vil jeg si at det er opp til enhver muslim å velge hvilken avgjørelse vi vil følge. Da er det også viktig å huske på islamske retningslinjer for uenighet, og at vi må respektere at ikke alle velger det samme som oss selv. Jeg vil gjenta at det er viktig å tenke på hva vi spiser. Og det er en god vane å lese på innholdet i forskjellige matvarer, og unngå usunne E-stoffer, for mye sukker, osv. Bare det ikke blir en besettelse :-) Og Allah vet best Wa salaam, Vibeke

  • Basim I.
  • 14.01.2004